22.5 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicatura de cunoastere

Picatura de cunoastere

Londra – orasul noilor curente


Pâna in ziua de azi, putine orase europene in afara de Londra au fost initiatoarele atâtor curente arhitecturale. Una dintre cele mai vechi cladiri este Turnul Londrei, o fortareata aflata pe malul nordic al Tamisei, construita de Wilhelm Cuceritorul in jurul anului 1076. Acest complex a fost resedinta regala din secolul al XIII-lea pâna in epoca reginei Elizabeta I, dupa care a fost transformat in inchisoare, in care multi tradatori au fost tinuti inainte de executie. In prezent, in Turn sunt pastrate bijuteriile Coroanei, iar cladirea a devenit muzeu, vizitat zilnic de mii de turisti. Impreuna cu Westminster Abbey si Westminster Hall, a fost declarat Patrimoniu Cultural Mondial al UNESCO.


In secolul al XIX-lea, arhitectura englezeasca a atras atentia lumii cu „revenirea spiritului gotic“. Noua cladire a Parlamentului (1837), cu turnul cu ceas inalt de 50 de metri – Big Ben, si Tower Bridge (1886-1894) sunt doua exemple celebre de stil neogotic.


Reconstructia Londrei dupa cel de-al doilea razboi mondial a creat numerosi zgârie-nori cu design spectaculos. Post Office Tower, inalt de 189 de metri si având 30 de etaje, a fost terminat in anul 1966. Alte lucrari arhitecturale au schimbat, de asemenea, in mod semnificativ peisajul urban, de pilda, cladirea National Westminster Bank (1979), inalta de 183 de metri, precum si cea mai inalta cladire din Marea Britanie – Canary Wharf Tower (1989-1991) din Docklands, inalta de 244 de metri. Câteva dintre cele mai deosebite proiecte noi sunt Millennium Bridge, proiectat de Arup, Foster si Caro (1996-2000), cladirea primariei (2002) si Turnul Swiss Re (2003), de asemenea, proiectat de Foster.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS